Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn

 

Meditatie

Hoe ziet een meditatie avond eruit?

We zitten in de stilte twee maal 25 minuten. Tussendoor lopen we in kinhin (loopmeditatie) en drinken we een kopje thee. Alles in stilte. Maria Steenman, de zenbegeleider leest na de thee een tekst voor of geeft een zenpraatje. Aan het eind van de avond wordt een gedicht voorgelezen door een deelnemer en we reciteren gezamenlijk OM MANI PADME UM. Af en toe is er gelegenheid voor een persoonlijk onderhoud, een gesprekje met de begeleider waarin je spreekt over je eigen beoefening.


Hoe mediteer je?

We zitten op een kussentje of een bankje of op een stoel. Als het nieuw is voor je, krijg je aanwijzingen die je ondersteunen om comfortabel en aanwezig te kunnen zitten. 

De eerste aanwijzing die je ontvangt van de begeleider is om rechtop te gaan zitten, een open alerte houding. Vervolgens maak je contact met de ademhaling in je lijf. Je ogen zijn geloken of dicht, je handen in een mudra gevouwen vlak onder je navel. Je zit wakker en comfortabel.

In het begin is het best wel lastig, maar oefening baart kunst. De kunst om aanwezig te zijn tijdens de meditatie en langzaamaan ook meer aanwezig te zijn in je dagelijks leven. Accepterend naar al wat zich voordoet. Zonder er commentaar op te geven. Liefdevol naar jezelf. De stilte ervaren in jezelf en om je heen.


Wordt het stil in je hoofd?

Dat zou fijn zijn, maar dat is niet het geval. Dat is ook niet de essentie van mediteren. Bij mediteren gaat het erom dat je waarneemt dat er gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zijn. Je neemt waar wat zich voordoet en laat gedachten en gevoelens verschijnen en verdwijnen. Je ervaart dat alles voortdurend verandert. Er is niets om je aan vast te houden. 

Langzaam maar zeker groeit er aanwezigheid in je dagelijks leven. De identificatie met je denken neemt af en innerlijke vrede wordt voelbaar. Je raakt steeds meer afgestemd op het huidige moment.

Laat je inspireren door de leringen van de Boeddha waarin het ontwikkelen van mededogen en wijsheid centraal staan.

Ben je bereid om aanwezig te zijn? 


'Als je bewustzijn verandert, verandert de wereld.'


"Als je in geen enkel verhaal gelooft, ontwikkel je een enorme innerlijke ruimte. Je laat alles door je heengaan. Dat is gelijkmoedigheid."